Europees Parlement wil meer landbouwinnovatie

Europees Parlement wil meer landbouwinnovatie

Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met twee rapporten die het verder gebruik van innovatie in de landbouw bevorderen.

Het Britse Europarlementslid Anthea McIntyre pleitte voor technologische oplossingen voor duurzame landbouw, terwijl VVDer Jan Huitema een pleidooi indiende voor innovatie op de boerderij. In de plenaire vergadering heeft het parlement met beide moties ingestemd.

Huitema is vooral blij met de brede steun die zijn rapport heeft gekregen, van links tot rechts. “Het Europees Parlement laat hiermee zien dat de oplossing voor veel zaken in de landbouw ook in diezelfde landbouw ligt”, stelt hij. “Hiermee krijgen boeren de erkenning die ze verdienen.”

Het Europarlementslid is kritisch op het huidige landbouwbeleid. “Dat subsidieert vooral stilstand”, meent hij. “Daar moeten we van af.” De moties komen nu bij de Commissie en de landbouwministers te liggen, die vanaf nu rekening moeten houden met de mening van het parlement. De moties geven een basis waarop kan worden teruggevallen. “In mijn rapport noem ik bijvoorbeeld het mineralenconcentraat”, vertelt Huitema. “Het parlement heeft hier nu breed mee ingestemd. Als de ministers daarover praten, of als het onderwerp weer in het parlement ter sprake komt, kunnen we daarnaar wijzen en zeggen: ‘Toen hebben we daarmee ingestemd.’”

Tekst: Wim van Gruisen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *